Valorización de hoja de almazara en el contexto de una biorrefinería. Extracción acuosa en autoclave

  1. J.C. López Linares
  2. M. Moya
  3. L. Peláez
  4. E. Ruiz
  5. I. Romero
  6. C. Cara
  7. E. Castro
Revista:
Afinidad: Revista de química teórica y aplicada

ISSN: 0001-9704

Any de publicació: 2019

Volum: 76

Número: 586

Pàgines: 93-102

Tipus: Article

Altres publicacions en: Afinidad: Revista de química teórica y aplicada

Resum

El full d'olivera, de neteja de l'oliva en almàssera (full d'almàssera), és un residu lignocel·lulòsic abundant amb potencial per al seu ús en biorefineria. En aquest treball, com a primera etapa, s'ha estudiat, mitjançant disseny experimental i metodologia de superfície de resposta, l'extracció d'aquest residu amb aigua en autoclau. Emprant com a variables d'operació (factors) la temperatura, el temps i la càrrega de sòlids, que es modifiquen en l'interval 100- 130 ºC, 30-90 minuts i 5-15%, respectivament. Els resultats han demostrat que temperatura i temps són factors amb influència positiva sobre les respostes d'extractes dissolts, sucres i fenols, mentre la càrrega de sòlids presenta influència negativa. Per a la capacitat antioxidant tots els factors presenten influència negativa, excepte el temps que és lleugerament positiva. Els models també mostren interacció entre els factors. L'optimització dels models indica que les condicions més favorables per maximitzar extractes (35,74%), sucres (16,66%) i fenols (3,99%) són: 130 ºC, 90 minuts i 5%. En canvi, la màxima capacitat antioxidant (IC50 = 2,39g/L, DPPH = 230,07 mg trolox/g extracte) s'obté a 100 ºC.