Lliure circulació de productes i protecció del consumidor en l'àmbit de la seguretat alimentàriaAntecedents del control de la seguretat alimentària respecte al dret de protecció dels consumidors

  1. HIDALGO MOYA, JUAN RAMON
Dirigida per:
  1. Roser Martínez Quirante Director/a

Universitat de defensa: Universitat Autònoma de Barcelona

Fecha de defensa: 21 de de juny de 2021

Tribunal:
  1. Carlos Padrós Reig President/a
  2. Ana María Troncoso González Secretari/ària
  3. Antonio Gálvez del Postigo Ruiz Vocal

Tipus: Tesi

Teseo: 754741 DIALNET lock_openTDX editor

Resum

La legislació alimentària, entesa com aquella que regula tots els aspectes relacionats amb l'aliment, però especialment la seguretat alimentària, s'ha vist obligada a adaptar-se a les noves circumstàncies derivada de l'aparició de crisis alimentàries a la UE en la dècada dels 90, veient-se obligada a incorporar el sistema d'anàlisi del risc, en les seves diferents fases (avaluació, gestió i comunicació del risc) i a introduir com a objectiu aconseguir un nivell elevat de protecció de la salut del consumidor. La recerca analitza l'evolució d'aquesta nova situació, els seus antecedents i estudia com ha evolucionat i regulat en l'àmbit alimentari els drets del consumidor i el nivell de protecció que li atorga la legislació alimentària, així com aquella que regula i protegeix els seus drets fonamentals. La relació directa entre aliment i salut del consumidor determinen un grau de vulnerabilitat superior al de qualsevol altre producte de consum. La recerca analitza també l'evolució que han tingut, tant el concepte de consumidor, consumidor mitjà i consumidor vulnerable; i, al mateix temps, el concepte de seguretat alimentària, que acull diferents factors que veurem que manera incideixen en la pròpia protecció del consumidor final. I d'altra banda, la recerca analitza els aspectes que determinen també una protecció del mercat, i com aquest pot veure's perjudicat per la inobservança dels drets del consumidor. A fi de valorar els aspectes que protegeixen la salut i la seguretat del consumidor final analitzem aquelles estructures que han estat establertes per a efectuar un adequat control de la legislació alimentària, de l'avaluació de la seguretat dels aliments i del compliment de la mateixa per part dels operadors alimentaris, realitzant un especial estudi de la situació a Catalunya, com a exemple de l'estructura que sobre el control dels aliments es desenvolupa a Espanya, i d'aquelles estructures o organismes que informen de determinats riscos a fi de prevenir danys addicionals. De la mateixa forma realitzem una anàlisi de la responsabilitat derivada de la no conformitat dels aliments i de quina forma són sistemes de prevenció del risc, com el desenvolupament i implantació dels denominats delictes de risc, també presents en l'àmbit de la salut pública vinculada amb la producció, distribució, comercialització d'aliments. I de la mateixa manera com amb la finalitat de protecció dels drets del consumidor és utilitzat el principi de precaució o resulta d'aplicació del principi de mutu reconeixement i lliure circulació de productes a la UE. Per a finalitzar procedim a l'estudi molt aproximat d'un sistema jurídic com el desenvolupat als EUA respecte a la seguretat alimentària, a la conceptualització de determinats aliments com generalment segurs i a abordar un tema específic d'aquest sistema jurídic, però que té repercussions internacionals, com és el de *food *defense, l'objectiu fonamental del qual també és preservar la salut de la ciutadania, en aquest supòsit per actes intencionats en els quals s'utilitzen els aliments com a mitjà per a produir actes terroristes. L'estudi té com a missió analitzar la situació de protecció del consumidor, a través de l'evolució del contingut de la seva pròpia definició. i la de seguretat alimentària, l'adaptació de la qual ha determinat també un major nivell de protecció, que encara pot millorar-se, com hem comprovat amb la situació de pandèmia actual derivada del SARS-COV-2.