El origen del olivo y la antropización del entorno de Cástulo a partir de la antracología

  1. MARÍA OLIVA RODRÍGUEZ-ARIZA 1
  1. 1 -Universidad de Jaén
Aldizkaria:
SPAL: Revista de prehistoria y arqueología de la Universidad de Sevilla

ISSN: 1133-4525 2255-3924

Argitalpen urtea: 2020

Zenbakia: 29

Orrialdeak: 49-64

Mota: Artikulua

DOI: 10.12795/SPAL.2020.I29.17 DIALNET GOOGLE SCHOLAR lock_openSarbide irekia editor

Beste argitalpen batzuk: SPAL: Revista de prehistoria y arqueología de la Universidad de Sevilla

Laburpena

Through the charcoal analysis of remains from Castulo (S Spain), a major qualitative change in plant for-mations is detected between the Iberian and Roman periods. An environment dominated by holm oak vegetation shifts to a setting where tree crops, mainly olive groves, dominate the territory. This transformation occurs as a result of a new eco-nomic system and a social as well as political order that in-volves a restructuring of the Castulo environment, with the introduction of olive cultivation around the change of era. These data confirm that Alta Andalucía was not a secondary area in oil production, but could have been a focus for the de-velopment of this crop from the middle of the 1st century BC onwards

Finantzaketari buruzko informazioa

Este estudio se ha realizado dentro del Proyecto de Investigación: Cástulo: investigación arqueométrica y transferencia social. (HAR2016-74917-R). Ministerio de Economía y Competitividad.

Finantzatzaile

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